Φίμωση

Φίμωση είναι η στένωση του στομίου της ακροποσθίας (του δέρματος που καλύπτει τη κεφαλή του πέους), με συνέπεια την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου κατά την έλξη της ακροποσθίας.

Κατά τη βρεφική ηλικία, η ακροποσθία είναι συνήθως προσκολλημένη στη βάλανο του πέους και συνεπώς δεν μπορεί να τραβηχτεί. Άρα η μη ανασυρόμενη ακροποσθία άρα σε μικρά παιδιά δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης στα αγόρια και δεν απαιτεί θεραπεία. Τελικά, μόνο το 5 – 10 % των παιδιών ηλικίας άνω των 3 χρόνων πάσχουν από πραγματική φίμωση.

Θεραπεία

Μη χειρουργική

·  Ασκήσεις τεντώματος της ακροποσθίας. Κατά το απαλό τέντωμα, το δέρμα που βρίσκεται υπό ένταση διευρύνεται αναπτύσσοντας πρόσθετα κύτταρα.

·  Τοπικές στεροειδείς κρέμες είναι συχνά αποτελεσματικές και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από επέμβαση.

Χειρουργική

Η χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης λέγεται περιτομή και στα παιδιά γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η περιτομή αφορά στην αφαίρεση κυκλοτερώς του στενεμένου δέρματος και στην τοποθέτηση απορροφήσιμων ραμμάτων, που ενώνουν τη βάλανο με το δέρμα. Τα ράμματα αυτά πέφτουν μόνα τους μετά από 15-25 ημέρες.

Μετά την επέμβαση είναι σημαντική η τοπική καθαριότητα. Στο διάστημα των πρώτων ημερών το πέος είναι διογκωμένο λόγω του φυσιολογικού αιματώματος και συχνά υπάρχει αιμορραγία λίγων σταγόνων από τα σημεία των ραμμάτων τις πρώτες ημέρες. Ο πόνος συνήθως είναι ελάχιστος μετεγχειρητικά. Οι σπάνιες επιπλοκές (<1%) είναι η αιμορραγία, η ανάπτυξη αιματώματος, το κακό αισθητικό αποτέλεσμα, το στένωμα του έξω στομίου της ουρήθρας, τα συρίγγια της ουρήθρας με το δέρμα και η ανάπτυξη σοβαρής φλεγμονής. 

Συχνή είναι η παρεξήγηση που προκύπτει από τη σύγχυση μεταξύ φίμωσης και βαλανοποσθικών συμφύσεων που επίσης δεν επιτρέπουν την αποκάλυψη ολόκληρης της βαλάνου. Οι βαλανοποσθικές συμφύσεις είναι αποτέλεσμα της κοινής ανάπτυξης ακροποσθίας/ βαλάνου κατά την εμβρυϊκή ζωή. Ο διαχωρισμός ξεκινάει περίπου τον 5ο μήνα της ενδομήτριας ζωής και συνεχίζεται μετά τη γέννηση ενώ μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και στην προ-εφηβική ηλικία. Οι βαλαποσθικές συμφύσεις εκτός της τοπικής καθαριότητας δεν χρήζουν άλλης αντιμετώπισης πέραν της υπομονής. Ανάγκη για χειρουργική λύση των βαλανοποσθικών συμφύσεων (το βίαιο «κατέβασμα» που γινόταν συχνά στα παλαιότερα χρόνια) είναι πολύ σπάνια και θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για το παιδί.